суботу, 5 серпня 2017 р.

15 цікавих фактів з географії

Планета Земля сповнена дивовижних географічних і геологічних таємниць і парадоксальностей. Насправді їх настільки багато, що ми навряд чи зможемо розкрити всі секрети, які таїть природа. Ось найбільш незвичайні і деколи дивні факти, стосуються географії, геології і землі.

1.Сама коротка назва місцевості

Самим коротким назвою місцевості є «?» - назва маленької села, яка розташована у Швеції і Норвегії. У скандинавському мовою «?» означає «річка».

2. Найбільший місто в світі

Найбільший місто в світі, грунтуючись на площі поверхні, є місто Хулун-Буир в районі Внутрішньої Монголії в Китаї, який займає площу 263953 кв. км.

3. Країни, повністю оточені однією країною

Лесото, Ватикан і Сан-Марино це єдині країни, повністю оточені однією країною. Лесото повністю оточений ПАР, а Ватикан і Сан-Марино повністю оточені Італією.

4. Друге найдовше географічна назва

Друге найдовше географічна назва в світі було визнано » Taumatawhakatangihangak oauauotamateaturipukaka pikimaungahoronukupokaiwhe nua kitanatahu», що складається з 84 букв, яке належить пагорба в Новій Зеландії і на мові маорі означає «місце, де Таматея, чоловік з великими колінами, який зісковзнув, піднявся і проковтнув гори, будучи відомим як пожирач гір, грав на своїй флейті для своєї коханої».

Це було самим довгим географічною назвою до деяких пір (і залишається ним у Книзі Рекордів Гіннеса), поки воно не було витіснене назвою «Krung thep mahanakhon bovorn ratanakosin mahintharayutthaya mahadilok pop noparatratchathani burirom udomratchanivetmahasathan amornpiman avatarnsathit sakkathattiya visnukarmprasit», що складається з 163 букв і означає поетичне назву Бангкока в Таїланді.

5. Найхолодніше і найтепліше море

Температура води в Білому морі в Росії є найнижчою і становить всього -2 °C. Перська затока є самим теплим морем. Влітку температура води тут досягає 356 °C.

6. Найстарша у світі конституційна республіка

Сан-Марино вважається старою конституційною республікою в світі. Вона була заснована в 301 році християнським каменярем, який рятувався від переслідувань імператора Діоклетіана. Конституція Сан-Марино, яка була прийнята в 1600 році, вважається найстарішою написаною конституцією у світі.

7. Сама глибока діра, пробурена людиною

Найглибшою дірою, пробуреної людиною є Кольська надглибока свердловина в Росії. Вона досягла 12262 м і була пробурена для наукового дослідження, в ході якого був зроблений ряд несподіваних відкриттів, як наприклад, величезне родовище водню, яке було настільки масивним, що бруд, що виходила з свердловини, буквально кипіла.

8. Найдальша точка від центру Землі і найнижче місце на земній корі

З опуклості Землі на екваторі, вершина вулкана Чімборасо в Еквадорі, висота якого становить 6310 м, є найбільш віддаленою точкою від центру Землі, претендуючи на звання «найвищої точки на Землі», незважаючи на те, що Еверест є найвищою вершиною над рівнем моря. Чімборасо є вимерлим вулканом і знаходиться на 1 градус на південь від екватора.

Маріанський жолоб є найглибшою частиною світових океанів з самої низькою висотою поверхні земної кори. На сьогоднішній день вважається, що його глибина становить 10971 м. Він знаходиться в західній частині Тихого океану на схід від Маріанських островів.

9. Найдовша гірська ланцюг на Землі

Серединно-Атлантичний хребет є найдовшою гірським ланцюгом на Землі, складаючи 40 тис. км. Він розташований в центрі Атлантичного океану. Ісландія - це єдина частина цієї гірської ланцюга, яка знаходиться над рівнем моря.

Анди формують найдовшу поверхневу гірську ланцюг, що становить 7000 км.

10. Назва місцевості, що складається з одних голосних

Гора Чирчео на західному узбережжі Італії колись називалася Aeaea ( 5 голосних підряд і ні однієї приголосної). По міфології тут жила чаклунка Кірка. Дві інші географічні місцевості, в назві яких присутні тільки голосні, це Аиеа (Aiea) на Гаваях і Эиао (Eiao), один з Маркізьких островів.

11. Північний, східний і західний штат в Америці

Аляска є самим північним і східним і західним штатом в Америці. Це єдиний штат, який входить у східне півкуля, що робить його самим східним і самим західним штатом.

12. Море без узбережжя

Саргасове море - це район в центрі Північно-Атлантичного океану, оточений течіями океану, і він є єдиним морем без узбережжя. На заході воно обмежене Гольфстрімом, на півночі Північно-Атлантичним течією, на сході - Канарських течією і на півдні - Североэкваториальным течією. Ця система течій формує Північно-Атлантичний субтропічний кругообіг.

13. Озеро в стародавньому ударному кратер, що утворився в результаті падіння метеорита

Озеро Босумтві, розташоване в стародавньому ударному кратер, що утворився в результаті падіння метеорита, діаметр якого становить 8 км, є єдиним природним озером в Гані. Він розташований в 30 км на північний захід від міста Кумасі і є популярною зоною відпочинку. Біля озера розташовано близько 30 сіл, загальне населення яких становить 70000 людей.

14. Незвичайне протягом річки

Існує тільки одна річка в світі, яка бере свій початок в районі екватора і звідти тече в помірну зону і це річка Ніл. З незрозумілої причини, перебіг більшості річок відбувається в зворотному напрямку.

15. Відсутність землі на Північному полюсі

На Північному полюсі немає землі - тільки лід над водною поверхнею. Північний Льодовитий океан, площа якого становить 12 мільйонів кв. км плаваючого льоду, має найнижчу зимову температуру, -34°C.

Немає коментарів:

Дописати коментар